Topveld voor Harry Schulting Games

Na een jaar zonder Harry Schulting Games gaat het op Hemelvaartsdag weer los In Vught. De HSG is 1 van de 10 wedstrijden die vanuit de Atletiekunie, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Gemeente Vught georganiseerd kan worden. Voor de topatleten een uitstekende gelegenheid om niet alleen de vorm te testen, maar ook waardevolle punten voor de wereldranglijst te vergaren. Punten die belangrijk kunnen zijn voor Olympische kwalificatie. Het niveau tijdens de HSG-quiz was hoog, aan de atleten de taak om die lijn door te trekken.

Volledige sprinttop bij mannen aanwezig, NK waardig deelnemersveld technische onderdelen
We hoeven niet lang te wachten voordat het losbarst want bij het openingsnummer, de 100 meter voor de mannen, is de volledige sprinttop aanwezig. Joris van Gool leidt qua ingeschreven tijd de dans, maar zal op de huid gezeten worden door Burnet, Paulina, Garia en Martina. Van de buitenlandse oppositie mag er het meeste worden verwacht van de Jamaicaan Michael Bentley, ook al dateert zijn persoonlijk record van 10.30 seconden uit 2018. De Olympische limiet van 10.05 seconden lijkt te hoog gegrepen. Als we naast de estafette individueel iemand in actie willen zien op de Spelen, dan zal dat normaal gesproken via de ranglijst moeten gebeuren.  Een snelle tijd in Vught kan dan helpen om in grotere wedstrijden binnen te komen. Bij de vrouwen is alleen Naomi Sedney aanwezig van de vrouwen die bij de World Relays het brons pakten. Marije van Hunenstijn moet vanwege een blessure verstek laten gaan. Goed nieuws voor alle sprinters, want iedereen krijgt de kans om twee keer te lopen.

Bijna alle technische onderdelen zijn in Vught van een hoog niveau. NK waardig. Verspringliefhebbers kunnen de laatste paar jaar hun lol op met het vertoonde niveau bij vooral de vrouwen. Het resulteerde tijdens het indoorseizoen al in een limiet voor Pauline Hondema voor het EK U-23. Hondema staat ook in Vught aan de start en treft de usual suspects, Tara Yoro, Eva Bastmeijer en Nadine Broersen, die in voorbereiding is op de meerkamp in Götzis.

Hetzelfde beeld zien we bij het hinkstapspringen waar het moeilijk kiezen is tussen Louise Taatgen, Danielle Spek, Maureen Herremans en Kellynsia Leerdam. Bij het polsstokhoogspringen zien we de rentree van Rutger Koppelaar, die voor het laatst op 22 februari 2020 sprong, en met 5.75 meter de titel pakte met wat toen nog een Nederlands Record was. Positief bij de vrouwen is dat Femke Pluim, Fanny Smets en Killiana Heymans alle drie op de deelnemerslijst staan. Van de drie trainingsgenootjes op Papendal, onder leiding van Robbert-Jan Jansen, zijn het vooral Pluim en Smets die deze wedstrijd als thuiswedstrijd zullen zien.

Voor Jessica Schilder is het heerlijk toewerken naar de Spelen, na haar fantastische optreden bij het EK indoor, waar ze met 18.69 meter knap vijfde werd. Schilder begon haar seizoen in Lisse met 17.42 meter maar daar zal onder betere omstandigheden ongetwijfeld een verbetering op de loer liggen. Tegenstand komt er van Alida van Daalen en Benthe König, die de limiet voor hun toernooi al lang en breed binnen hebben. Van Daalen komt ook bij het discuswerpen in actie.

Geen Julius Yego, wel Keniaanse wereldtoppers op de 3000 meter. Visser over de horde
Wat hadden we graag een glimp opgevangen van Julius Yego. De voormalig wereldkampioen speerwerpen stond voor even op de deelnemerslijst, maar verplichtingen in eigen land maakt dat Yego verstek moet laten gaan. Gelukkig mogen we wel 5 Keniaanse 3000 meter lopers begroeten. Ook in Kenya heeft de sport volledig stilgestaan en voor deze atleten zijn de wedstrijden op één hand te tellen. Zij gebruiken de HSG als voorbereidingen op de grotere wedstrijden in Europa. De bekendste van de vijf is Nicholas Kimeli, die tijdens de wereldrecordrace van Joshua Cheptegei op de 5000 meter lang mee kon en uiteindelijk met 12.51.78 seconden een toptijd noteerde. Wereldtoppers hebben we in eigen land natuurlijk ook en het is Nadine Visser die in Vught haar eerste horderace van het seizoen loopt. In Torun versloeg Visser bij de EK indoor de zusjes Ofili (Cindy Sember en Tiffany Porter) en die lopen op dit moment de sterren van de hemel in de Verenigde Staten. Het is weliswaar geen garantie, als Visser de indoorlijn enigszins heeft doorgetrokken kan er zo maar een mooie tijd uit de bus rollen. Visser krijgt tegenstand van Eefje Boons, Sharona Bakker, die er al een heel seizoen op heeft zitten in Zuid Afrika en Anouk Vetter. Ook hier geldt dat iedereen twee keer mag lopen.

Zijn er dan nog atleten die met een limiet Vught gaan verlaten? Voor Djoao Lobles lijkt dat op de 800 meter haast een zekerheid. Britt Roos moet op dezelfde 800 meter nog een kleine seconden harder dan haar pr. Op de 3000 meter zijn er meerdere atleten die kunnen gaan jagen op de 9.30.00 die voor de vrouwen u20 nodig is om naar Tallinn te mogen. Ook de horderace van de jongens is op papier van een hoog niveau met Mark Heiden als voornaamste kanshebber. Ook Klein Ikkink, Koster en Geerds, die uitstekend liep in Lisse, mogen voorzichtig dromen van de limiet. De wedstrijd wordt uiteraard afgesloten met de 400 meter horden, waar we Nick Smidt op de deelnemerslijst zien.  Het zou een fantastisch slot zijn als we een 49’er op de klokken zien. De enige twee die ooit onder de 49 seconden doken; PH-leden Thomas Kortbeek en Harry Schulting.