VUGHT – Het worden een paar weken boordevol topatletiek bij de Vughtse sportclub Prins Hendrik. De traditionele Harry Schulting Games vormen op Hemelvaartsdag de eerste van een serie van drie nationale topevenementen op de prachtige atletiekaccommodatie aan de Sportlaan. Daar worden weer heel wat nationale topatleten aan de start verwacht van een breed en aansprekend programma. Twee dagen later strijden op dezelfde baan de beste 8 mannen- en vrouwenploegen om het NK Teams. Tot slot organiseert Prins Hendrik zondag 4 juni het Open Nederlands Kampioenschap Para Atletiek.

De Harry Schulting Games zijn sinds jaar en dag een eerbetoon aan de Vughtse Sporter van de 20ste eeuw: Harry Schulting, inmiddels 67 jaar jong. Harry liep in 1980 in Moskou de 400 meter horden op de Olympische Spelen. Een jaar eerder al, op 12 september 1979 om precies te zijn, zette hij in Mexico City een wereldtijd van 48,44 seconden neer op die 400 meter horden. Dat is ruim 43 jaar later nog altijd het Nederlands record op deze afstand! Schulting, die in zijn carrière in totaal 8 keer Nederlands kampioen werd, is anno 2023 nog altijd actief rondom de naar hem genoemde wedstrijd. Hij draagt als één van de vrijwilligers zijn steentje bij aan het correct en elektronisch meten van de afstanden.

Toppers

De Harry Schulting Games maken onderdeel uit van de Track & Field Series van de Atletiekunie en hebben de E-status van World Athletics toegekend gekregen. Dat betekent dat atleten in Vught extra punten voor de wereldranglijst kunnen verdienen. Niet voor niets komen tal van toppers graag naar de snelle baan in Brabant. Zo was vorig jaar voormalig Olympisch kampioene Dafne Schippers nog te gast. Ook de toppers van de organiserende vereniging laten zich op Hemelvaartsdag – donderdag 18 mei – van hun beste kant zien. Hey programma duurt van 16.00 tot 21.00 uur en biedt onder andere de 100, 400, 800  en 3000 meter, uiteraard de 400 meter horden, maar bijvoorbeeld ook het verspringen, speerwerpen en polsstokhoogspringen: alles zowel voor de mannen als de vrouwen. De entree tot een dag vol topatletiek in Vught is helemaal gratis!

NK Teams

Twee dagen na de Harry Schulting Games, zaterdag 20 mei, vormt de Vughtse baan het decor voor het NK Teams 2023. Hier strijden de beste 8 mannen- en vrouwenploegen van Nederland in één wedstrijd om de nationale clubtitel. Prins Hendrik is hierbij alleen met de vrouwen vertegenwoordigd, nadat de mannenploeg vorig jaar degradeerde. De Vughtse vrouwen nemen het tussen 11.00 en 17.00 uur op tegen de ploegen van GAC (Hilversum), Phanos (Amsterdam), PAC (Rotterdam), Sprint (Breda), Haag Atletiek, Groningen Atletiek en Rotterdam Atletiek. Bij de mannen komen de ploegen van AV 1923, Phanos en AAC (allen uit Amsterdam), Haag Atletiek, Sprint, Rotterdam Atletiek, PAC en Unitas (Sittard) in actie. Aan het eind van de middag zijn de Nederlandse kampioensteams bekend.